Nyheter

Renoveringen av Gustavianum i Uppsala klar

Efter flera år av upprustning och ombyggnation har museet fått moderna museilokaler med ett bra inomhusklimat även för de allra känsligaste museiföremålen – som tidigare inte har kunnat visas.

– Med den nya tekniken har Gustavianum blivit ett modernt museum i en gammal byggnad. Jag är väldigt glad att vi nu har ett nytt och kontrollerbart inomhusklimat, som gör att vi kan ställa ut föremål ur samlingarna som vi tidigare inte har kunnat visa. Med kombinationen av den historiska byggnadens arkitektoniska kvaliteter, nya utställningar och modern museiteknik kan vi nu erbjuda en helt ny upplevelse av universitetets rika kulturarv, säger Mikael Ahlund, museichef för Gustavianum.

Renoveringen inleddes 2019 och det huvudsakliga syftet har varit att förbättra inomhusklimatet i utställningssalarna.

Bättre teknik gör att ljus, luftfuktighet och temperatur kan regleras på jämna nivåer, som är anpassade efter de utställda objekten. Det avancerade inomhusklimatet gör också att fler av universitetets unika och ömtåligaste föremål kommer att kunna ställas ut – föremål som tidigare inte har kunnat visas i Gustavianum.

Gustavianum uppfördes på 1620-talet som huvudbyggnad för Uppsala universitet. År 1663 tillkom den kupolkrönta anatomiska teatern som ger byggnaden dess karaktäristiska profil. Som universitetets äldsta bevarade byggnad är Gustavianum en sevärdhet i sig, men 1997 tillkom en ny funktion – som huvudbyggnad för ett nytt universitetsmuseum. Sedan dess har föremål ur universitetets historiska samlingar visats i Gustavianum.

Renoveringen av Gustavianum skedde både ut- och invändigt. Huvudsyftet med projektet var att förbättra klimatet för de utställda föremålen och öka utställningsytorna.

FAKTA

Byggherre: Statens Fastighetsverk

Hyresgäst: Uppsala Universitet

Projekteringsledare: Projektledarbyrån Sverige AB

Arkitekt: Hidemark & Stintzing Arkitekter AB

Generalentreprenör: Byggconstruct Uppsala AB